Vaikutusselvitykset ja arvioinnit

III SOVELLUKSET

10 Tulevaisuuden ennakointi

10.4 Vaikutusselvitykset ja arvioinnit

  • Delfoi-menetelmän luonteenomaisimpia ja vanhimpia sovelluskohteita on ollut vaikutusselvitykset
  • Mitä abstraktimmasta ja moniulotteisimmista vaikutuksista on kyse, sen paremmin Delfoi-menetelmä soveltuu tarkoituksee
  • Delfoi-menetelmää voidaan käyttää esimerkiksi YVA-selvityksissä, erilaisten yhteiskunnallisten rahoitusohjelmien, hankekokokonaisuuksien ja politiikkatoimenpiteiden arvioinnissa.

Delfoin soveltaminen YVAssa

Alla olevassa taulukossa on kuvattu Delfoi-prosessin soveltamista YVAssa. Malli toimii niin hankeyvassa kuin ohjelmien ja suunnitelmien ympäristövaiktusten arvioinnissa. Mallin eri vaiheet voidaan sovitettaa yhteen YVA-menettelyn vaiheiden kanssa.

Delfoi-prosessin päävaiheet ympäristövaikutusten arvioinnissa. Prosessin läpivienti kestää huolellisesti toteutettuna 6-12 kk. Haastatteluvaihe toistetaan vähintään kaksi kertaa. Vaiheet 2.-4. voivat edetä osittain rinnakkaisina prosesseina.

Tähän taulukko…

Perinteisin menetelmin tehtyä kartoitusta edustaa nykytilan vaihe. Sen tarkoitus on löytää olennaiset selvitettävät asiat, joiden pohjalta luodaan varsinaisen Delfoi-paneelin kysymyksenasettelu. Arviointiohjelma voidaan laatia tapauksesta riippuen joko 1. tai 2. vaiheen alussa. Delfoi-menetelmän vähintään kahden kierroksen haastatteluvaihe kestää huolellisesti toteutettuna 4-6 kk (2-3 kierrosta). Raportointivaihe alkaa jo haastattelukierrosten yhteenvetomuistioiden laadinnalla ja jatkuu arviointiselostukseen kytketyn loppuraportin laatimisena.

(caseksi lisäksi Hailuoto)

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s