Oppivat verkostot – verkostoitumisen edistäminen

III SOVELLUKSET

12 Koulutus ja osallistuminen

12.3 Oppivat verkostot – verkostoitumisen edistäminen

  • Delfoi-soveltaminen luo oppimisympäristön – osallistuvat henkilöt oppivan verkoston
  • Delfoi-soveltaminen toimii verkostojen luojana ja publi-private – linkittäjänä.

(Matuka/AYIS-malli/VKE mallit)

.

.

Oppimisverkostot

Soveltaminen luo oppimisympäristön – osallistuvat henkilöt oppivan verkoston

Oppivien verkostojen syntyä korostetaan. Delfoi-sovellus on käytännössä oppimissovellus, jossa  niin toimeksiantaja, projektin ohjaajat, tutkija, kuin jokainen paneelisti oppivat – oppimisprosessia voidaan levittää hankkeen aikaisen ja jälkeisen viestintäsuunnitelman avulla myös laajemmalle. Keskeisimmin oppimisprosessi etenee niin, että tutkija valmistelee tutkimusteeman kannalta aihetta mm. nykytilan muistion  ja ensimmäisen kierroksen kysysymyslomakkeiston muotoon. Näillä tutkija ja toimeksiantaja jo vahvasti viestittävät panelisteille jotakin, joita ajatuksia panelistit joutuvat arvioimaan ”hyväksyn / en hyväksy” hengessä,  ottavat kantaa ja tuovat omia ideoitaan esille. Ihmisen oppimisprosessi käynnistyy, kun sille annetaan määrätty teema, jota tulee ajatella. Samassa sovelluksessa voidaan samanaikaisesti keskittyä noin 6 pääteeman alaiseen alateemaan. Yksistään  ”tulevaisuus” sanan tuominen yhteisöön Delfoi-sovelluksen kautta on koettu toimeksiantajien mielestä jopa riittäväksi syyksi tehdä po. sovellus.

Tutkijan tehtävä on jalostaa 1. kierroksen tulokset yhteenvetomuistion muotoon, antaa se palautteena 2. kierrokselle, ja muodostaa 2. kierroksen kyselylomake 1. kierroksen pohjalta. Tällöin 2. kierroksen kysymykset ovat jo nousseet oppimisprosessin tuloksena ja koko ryhmä joutuu arvioimaan niitä saadun palaute- ja muun tiedon varassa ja muodostamaan uutta näkemystä kysymysten pohjalta.

Verkostojen luoja ja public-private linkittäjä

Tulevaisuuden tekemisen aspektin korostuessa koko paneelin valintaprosessi on myös harkittua verkostoitumisen edistämistä. Jokainen Delfoi-sovellus on verkostoitumista ainakin siten, että tukimuksen tekijä(t) toimii sovelluksen aikana verkostoitumisen solmukohtana. Koska kaikki innovaatiotoiminnan osapuolet tulee saada sitoutettua yhteisen tulevaisuuden tekemiseen, ei syntyvän vision toteuttamisesta ole periaatteessa varaa jättää ketään olennaista osapuolta pois. Tarkoitushan on , että panelistien joukossa olisi jo toimenpideohjelman kannalta keskeiset osapuolet public-private akselilta.

Menetelmää voidaan käyttää ja on käytetty, myös siten että avoimessa seminaarissa on kysytty alueelta halukkaita osallistujia Delfoi-paneeliin, jossa päämääränä on tutkia määrätyn teeman (esim. logistiikan) yritysverkoston ja tulevaisuuden yhteistyömuotojen malleja. Käytännössä prosessi on johtanut usean toimijoiden (esimerkkitapauksessa noin 20 yritystä) yhteiseen yhtiöön. (kts. linkki http://www.saunalahti.fi/ymy/aluekeh/default1.htm ja www.blckemi.com) Delfoi-menetelmän jatkuva käyttö tässä tukisi verkoston kehittymistä edelleen.

Kokemukseni mukaan tutkijalla ja muilla osallistuvilla on mahdollista hyödyntää myöhemminkin kontakteja rakentaessaan esimerkiksi tutkimus- ja oppilaitosten ja yritysten yhteistyöverkostoja. Tutkittaessa esimerkiksi syksyllä 2000 Oulun yliopistoon perustetun logistiikan professuurin taustoja, voidaan todeta Delfoi-soveltamisen luomilla verkostoilla olleen keskeinen vaikutus professuurin saantiin.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s