Kestävä kehitys – luonnonvarojen tuhlailusta säästämiseen ja kierrätykseen

I TEORIA

2. Teoriat ja lähtökohdat

2.4 Kestävä kehitys – luonnonvarojen tuhlailusta säästämiseen ja kierrätykseen

  • Teollisuusyhteiskunnan synty tuotti jäte-käsitteen
  • Maailmantalouden kasvu, maapallon ekologinen kestokyky ja muut seikat vaativat, että meidän on siirryttävä suljettuihin ja kierrätettäviin systeemeihin
  • Jäte sanasta tultaneen luopumaan, tulevaisuudessa jäte nähdään raaka-aineena ja ”jätteen” hyödyntämisen ympärille syntyy erittäin paljon uutta työtä ja työpaikkoja
  • Ympäristö- ja energiaklusterin työpaikat ovat keskeisesti jätteiden hyödyntämisen lisäksi uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen liittyviä ja energiansäästöön liittyviä – tulevaisuuden taloudessa menestytään ympäristöä säästämällä, toisin kuin aiemmin.

 

.
Kuva. Pohjois-Suomessa ympäristöklusteri oli tärkein kehitettävä klusteri lähivuosina vuonna 1999 raportoidun Delfoi-paneelin tulosten mukaan. Tulokset perustuvat ns. kriitikkoraadin eli yritys- ja kuntalähtöisten toimijoiden näkemyksiin. Lähde Myllylä 1999.

.

 

.
Kuva. Jätteiden hyötykäytön arvioiitiin olevan tärkein yksittäinen ympäristöklusterin tuotealue vuonna 2015 vuonna 2005 raportoidun Maaseudun tulevaisuuden kasvuklusterit -hankkeessa. Lähde Myllylä & Linturi 2005, Myllylä & Karsma 2005.

.

.
Kuva. Päättäjien valmius käsitellä ”Kaasua jätteistä” villikorttia on heikko. Analyysissä ilmeni, että sen ilmestymisen todennäköisyys on melko suuri viiden vuoden ja vielä suurempi 10 vuoden sisällä. Lähde: Myllylä ym. 2001, iKNOW-hanke, EU:n komissio.

.

NorNet 2011
Kuva. Keskeinen lähivuosikymmenien kehitykseen ja innovaatioihin vaikuttava tekijä on luonnonvarojen hinnan kallistuminen ja pyrkimys resurssien säästämiseen. Taulukon lähde: Myllylä 2011, Pohjoisen tutkimuksen erityiskysymykset, Norhern Innovation and Research Platform -hanke, NorNet-verkosto.

.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s